Όταν οι νεκροψίες στο τουρκοκρατούμενο Ηράκλειο γίνονταν από το Iεροδικείο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Όταν οι νεκροψίες στο τουρκοκρατούμενο Ηράκλειο γίνονταν από το Iεροδικείο





«Νεκροψία επί πνιγέντος χριστιανού», αυτό τον τίτλο φέρει ένα από τα πολλά τουρκικά έγγραφα της περιόδου 1672-1694, που σε μετάφραση φυλάσσονται στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, και πραγματικά εντυπωσιάζουν καθώς μας  μεταφέρουν  στην Κρήτη μιας άλλης εποχής. Τότε που ο θάνατος από πνιγμό ενός νέου αποτελούσε ζήτημα ενασχόλησης του Ιεροδικείου και αρκούσε η παρουσία τούρκων μαρτύρων για να επιβεβαιωθεί και να καταχωρηθεί, με συνοπτικές διαδικασίες,  στα επίσημα έγγραφα του κράτους.

Το γεγονός αυτό, ένα από τα πολλά της καθημερινότητας στο τουρκοκρατούμενο Ηράκλειο, (οι υπόλοιπες καταγραφές σχετίζονται με αγοραπωλησίες, πληθυσμιακά, φορολογικά ζητήματα ακόμα και γάμους ή διαζύγια) περιλαμβάνεται στις "Μεταφράσεις τουρκικών ιστορικών εγγράφων αφορώντων εις στην ιστορίαν της Κρήτης, υπό Νικολάου Σ. Σταυρινίδη", τόμος Β,  κι έχει πραγματικά εξαιρετικό ενδιαφέρον ο τρόπος παρουσίασης του.

Σελίδες