Μάγεψε και μαγεύτηκε ο Βασίλης Σκουλάς στην εκδήλωση προς τιμήν του στο Αλάγνι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Μάγεψε και μαγεύτηκε ο Βασίλης Σκουλάς στην εκδήλωση προς τιμήν του στο Αλάγνι



Ήταν μόλις 14 χρονών όταν έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως λυράρης στο Αλάγνι και χθες το βράδυ το χωριό τον τίμησε για τα πάνω από 50 χρόνια επιτυχημένης πορείας στην Κρητική μουσική και το τραγούδι, σε μια εκδήλωση που θα ζήλευε ακόμα και ο μεγαλύτερος πολιτιστικός φορέας.

Ο Βασίλης Σκουλάς, με τη ζωντάνια ενός εφήβου και την εμπειρία της πολυετούς και ξεχωριστής παρουσίας του στα μουσικά πράγματα, μάγεψε όσους βρέθηκαν στην εκδήλωση, που οργανώθηκε προς τιμήν του στο Αλάγνι. Ο πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού τίμησε τον άνθρωπο αλλά και τον καλλιτέχνη Βασίλη Σκουλά επιδίδοντας του τιμητική πλακέτα και δημιουργώντας ένα εξαιρετικό αφιέρωμα που συγκίνησε τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Ζαιμάκης  ξετύλιξε μέσα από μια 40λεπτη παρουσίαση, που είχε ετοιμάσει, όλο το νήμα της καλλιτεχνικής διαδρομής του πρωτοπόρου και καινοτόμου λυράρη, στιχουργού και τραγουδιστή. Ενός ανθρώπου που έχει ταυτόχρονα την ικανότητα να πατά γερά πάνω στην Κρητική παράδοση γεφυρώνοντας διαφορετικούς κόσμους.

Μέσα από σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, ο κ Ζαιμάκης έφερε σε πρώτο πλάνο τα παιδικά χρόνια και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ανέπτυξε την καλλιτεχνική του φυσιογνωμία ο Βασίλης Σκουλάς, το πολιτισμικό κεφάλαιο της οικογένειας του, τη θητεία του σε γλέντια και πανηγύρια, τη μοναδική επικοινωνία του με το κοινό, την επιτελεστική ικανότητα του στη λύρα και το χάρισμα της μουσικής σύνθεσης που τον διακρίνει, αλλά και την ποιητική διάσταση στο έργο του.


Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Ψιλάκης ,με τον πάντα ξεχωριστό λόγο του, συγκίνησε τόσο τον τιμώμενο καλλιτέχνη όσο και το κοινό.

Ο παραγωγός τηλεοπτικών εκπομπών Γιώργος Βιτώρος μετέφερε, με τον τρόπο που εκείνος γνωρίζει καλύτερα από όλους,  λίγες μόνο από τις δεκάδες μαντινάδες που του έστειλαν μαντιναδολόγοι όταν ενημερώθηκαν για την τιμητική εκδήλωση που θα οργάνωνε το Αλάγνι για το Βασίλη Σκουλά.


Και οι νέοι μουσικοί του Αλαγνίου όμως τίμησαν με το δικά τους μέσα, δηλαδή μέσα από τη μουσική και το τραγούδι τους,  τον καταξιωμένο Κρητικό λυράρη ενώ το χορευτικό συγκρότημα του Θανάση Μαυρόκωστα σήκωσε όρθιο το κοινό που καταχειροκρότησε τις χορευτικές τους επιδόσεις.


Ο Βασίλης Σκουλάς τέλος, με τη σεμνότητα και ωριμότητα που τον διακρίνει, μοιράστηκε με το κοινό τις αρχές που οδήγησαν εκείνον στην επιτυχία και που σήμερα δίνει ως συμβουλές σε όλους. Η λέξη σεβασμός προς τον εαυτό μας και τους άλλους ακούστηκε πολλές φορές από τα χείλη του στη διάρκεια της εκδήλωσης ενώ δεν έκρυψε την αισιοδοξία του, με αφορμή τη μεγάλη κρίση που περνάει αυτήν την περίοδο η Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όπως οι πρόγονοι μας με ήχους λύρας αντιμετώπιζαν τη βαρβαρότητα έτσι και σήμερα με τους ήχους της θα βρούμε το ρυθμό μας»


Σελίδες