Τα σημάδια σε αγορές και κράτη δεν προμηνύουν Grexit - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Τα σημάδια σε αγορές και κράτη δεν προμηνύουν Grexit


Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει, πλέον, πως το σενάριο περί grexit είναι πολιτικό παιγνίδι και μορφή άσκησης πίεσης κι όχι γεγονός που εξετάζεται πραγματικά. Πέρα από τα προφανή (κίνδυνος διάλυσης ευρωζώνης, οικονομικές απώλειες για όλους, αποτυχία γερμανικής πολιτικής) υπέρ του ότι δεν "παίζει" grexit συνηγορούν και οι παρακάτω λόγοι:

1) Αν εξαιρέσουμε τις ασιατικές αγορές κι αυτό που έγινε χθες στη Wall Street ,και δεν σχετίζεται με την Ελλάδα, γενικότερα στις αγορές για την ενδεχόμενη ελληνική έξοδο, σχεδόν
δεν κινείται φύλλο. Πάντα οι αγορές προδικάζουν γεγονότα κι εδώ κάτι τέτοιο δεν το βλέπουμε. Όσο καλά κι αν έχουν προετοιμαστεί για να μειώσουν τις απώλειες τους, επειδή πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση για την ευρωζώνη, ένα "σεισμό" στις αγορές θα έπρεπε να τον ζούμε ήδη.

2) Χθες μετέδιδαν από τη Γαλλία την έντονη ενόχληση Ολάντ και κυβερνητικών παραγόντων για τη συνεχή ενασχόληση με την Ελλάδα εν μέσω θέρους κι ότι πρέπει να κλείσει το θέμα για να κάνουν, λέει, διακοπές. Ξέρετε καμία κυβέρνηση που να ετοιμάζεται να χάσει, λόγω grexit, μερικές δεκάδες δις και να σκέφτεται τις διακοπές;

3) Η Γαλλική ηγεσία, σε κάθε τόνο, έχει δηλώσει πως ούτε θέλει ούτε θα γίνει έξοδος της Ελλάδας απο το ευρώ. Αντίθετα στη Γερμανία γίνεται λόγος γι αυτό το σενάριο αλλά ξέρουν καλά πως αν το φτάσουν στα άκρα  θα σπάσει ο γαλλογερμανικός άξονας και στην παρούσα ,εύθραυστη κατάσταση για την ΕΕ, είναι το τελευταίο που θα ήθελαν.

Συμπέρασμα: Ας περιμένουμε μια δύσκολη συμφωνία την Κυριακή και ας ευχηθούμε στην πορεία να αλλάξει μυαλά η Γερμανία και να σταματήσει να προωθεί  λύσεις για κρίσεις χρέους που εμπεριέχουν λιτότητα μήπως και δούμε άσπρη μέρα.

Σελίδες