Γέμισε σκουπίδια το "μπαλκόνι" του προμαχώνα Σαμπιονάρα με την ομορφότερη θέα στο Ηράκλειο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Γέμισε σκουπίδια το "μπαλκόνι" του προμαχώνα Σαμπιονάρα με την ομορφότερη θέα στο Ηράκλειο



Σε χωματερή τείνει να εξελιχθεί το τμήμα του προμαχώνα Σαμπιονάρα, στο σημείο όπου βρίσκεται η βόρεια πύλη του.

Η εικόνα, όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες του e-storieskritis.blogospot.gr, είναι αποκαρδιωτική.

 Τι κι αν υπάρχει καλάθι για τα απορρίμματα, οι διερχόμενοι επιλέγουν τη λύση του να πετάξουν τα σκουπίδια τους έξω από αυτό ενώ, προφανώς, η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου δεν συμπεριλαμβάνει στον καθημερινό προγραμματισμό των οδοκαθαριστών της το συγκεκριμένο τμήμα του προμαχώνα.

Τραγική ειρωνεία..το καλάθι απορριμάτων δεν έχει καν γεμίσει ώστε να σκεφτεί κανείς πως οι ασυνείδητοι , απουσία ειδικού δοχείου, ρίχνουν τα σκουπίδια τους στον περιβάλλοντα χώρο.


Μόλις τον Αύγουστο του 2014 ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις, που ανέδειξαν αποκαθιστώντας, την όμορφη αυτή πύλη και συνολικά τον προμαχώνα Σαμπιονάρα, όμως δυστυχώς ορισμένοι φαίνεται να μην σέβονται  την ιστορία τους.

Να θυμίσουμε πως ο προμαχώνας Σαμπιονάρα αποτελούσε τμήμα της οχύρωσης του Ηρακλείου και συνέδεε, μέσω της πύλης του, την ενετική Κάντια με την παραλία  και το λιμάνι  ενώ σήμερα, μετά την αποκατάσταση του, συνδέει τον ευρύτερο χώρο του λιμανιού με το κέντρο της πόλης και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση.

Ο χώρος εσωτερικά και εξωτερικά του προμαχώνα, με τις εργασίες που εκτελέστηκαν, φιλοδοξούσε να φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις αποτελώντας παράλληλα σημείο από όπου κάποιος θα μπορούσε να θαυμάζει το ενετικό λιμάνι και το ανατολικό νεώριο. 


Βέβαια στην πράξη οι εκδηλώσεις, μετά την αποκατάσταση του προμαχώνα,  σπανίζουν ενώ η θέα είναι ξεχωριστή μόνο όταν τα μάτια στρέφονται μακριά γιατί η είσοδος της βόρειας πύλης του βρίθει σκουπιδιών.



Το 2013 σε σχετική ανακοίνωση του δημάρχου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη αναφερόταν πως  με την παρέμβαση στον εν λόγω σημείο "δημιουργείται ένας νέος Κοινόχρηστος Χώρος ,πραγματικό  "μπαλκόνι" για την πόλη, όπου προβλέπεται η  φύτευση δέντρων και φυτών  που θα  εναρμονίζονται  με το χώρο, θα τον αναδεικνύουν και με τον  κατάλληλο αστικό εξοπλισμό (παγκάκια, απορριμματοδέκτες, φωτισμός, κ.α ), θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους πολίτες".

Σχεδόν δύο χρόνια μετά το "μπαλκόνι" στήθηκε αλλά κάτω από αυτό η "θέα" τρομάζει!!!

Ελένη Βασιλάκη 

Σελίδες