Παρουσιάστηκε στο Ηρακλειώτικο κοινό η "Πολυφίλητη" του Νίκου Ψιλάκη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Παρουσιάστηκε στο Ηρακλειώτικο κοινό η "Πολυφίλητη" του Νίκου Ψιλάκη



«Από το Κάστρο της Θάλασσας ακούστηκε μια γνώριμη φωνή, από αυτές που τις ακούει κανείς μια φορά και δεν τις ξεχνά όσα χρόνια κι αν περάσουν». Αν δεν επρόκειτο για περιγραφή της φωνής του δημόσιου κήρυκα στο νέο μυθιστόρημα με τίτλο «Πολυφίλητη» θα μπορούσε κάλλιστα να αφορά στον ίδιο το συγγραφέα του, το Νίκο Ψιλάκη.

Η πιο γνωστή και αγαπητή δημοσιογραφική φωνή της Κρήτης, μπορεί πλέον να μην ακούγεται στις ραδιοφωνικές συχνότητες, όμως φρόντισε με τη νέα του συγγραφική δουλειά να ξεδιπλώσει  στο κοινό του μια ακόμα πτυχή του πολυσχιδούς ταλέντου του.

Το δεύτερο μυθιστόρημα του Νίκου Ψιλάκη, η "Πολυφίλητη" , μετά το επιτυχημένο "Δυο Φεγγάρια δρόμο", παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στη δημοτική αίθουσα της οδού Ανδρόγεω η οποία κατακλύστηκε από κόσμο.


O ίδιος ο συγγραφέας δήλωσε πως δεν θεωρεί το νέο του έργο ιστορικό μυθιστόρημα, υπό την έννοια της αποτύπωσης σ' αυτό της ζωής υπαρκτών προσωπικοτήτων, κάτι που δεν μπορεί εξάλλου να γίνει με πειστικότητα ακόμα κι όταν είναι διαθέσιμες οι βιογραφίες των πρωταγωνιστών των μυθιστορημάτων.Είναι πάντως  γεγονός πως η  "Πολυφίλητη" εξελίσσεται σε μια συγκεκριμένη και εν πολλοίς άγνωστη στις λεπτομέρειές της  ιστορική περίοδο , εκείνη του Κρητικού πολέμου (1645-1669), την οποία ερεύνησε μεθοδικά πριν την συνδέσει αρμονικά με τη μυθοπλασία και την «ντύσει» με ξεχασμένες αλλά όμορφες λέξεις και εικόνες.

Η καθημερινότητα στον  πολιορκημένο Χάνδακα, οι αγωνίες της κοινωνίας, οι κοινωνικές ανισότητες και οι φόβοι αποτέλεσαν τα δομικά υλικά για το Νίκο Ψιλάκη ώστε να «χτίσει» και να μας προσφέρει το καινούργιο του βιβλίο, που σίγουρα θα κατακτήσει τους αναγνώστες του.


Το αν ο τίτλος Πολυφίλητη αφορά στην κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, τη Φραντζέσκα, ή στην ίδια την πόλη καλείται να το ανακαλύψει ο αναγνώστης όμως εκείνο που είναι βέβαιο, πριν καν ανοίξει και χαθεί μέσα στις σελίδες του,  είναι πως πρόκειται για ένα έργο φροντισμένο μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια, σε σχέση με την πλοκή του, τις περιγραφές του, τους χαρακτήρες του, τις συνθήκες που ζωντανεύει.

Η γλαφυρότητα που το χαρακτηρίζει αλλά και η ιδιαίτερα προσεγμένη γλωσσολογική προσέγγιση εκείνης της περιόδου από το συγγραφέα καθιστούν την "Πολυφίλητη" ένα λογοτεχνικό έργο αξιώσεων κι όχι ένα απλό μυθιστόρημα.

Αυτό εξάλλου τόνισαν με έμφαση χθες το βράδυ και οι εκλεκτοί φίλοι του, που έκαναν την παρουσίαση : ο φιλόλογος-ιστορικός Νίκος Γιγουρτάκης, η ξεναγός Γεωργία Καρβουνάκη, και ο καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Νικολακάκης.

Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η κόρη του συγγραφέα και αρχαιολόγος Έφη Ψιλάκη, στην οποία είναι αφιερωμένο το "Πολυφίλητη".




Σελίδες