Το εντυπωσιακό σπηλαιοβάραθρο Μούγκρι στις Σίσες - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Το εντυπωσιακό σπηλαιοβάραθρο Μούγκρι στις Σίσες





Εντυπωσιακό ως προς τις διαστάσεις του αλλά και ως προς τον εσωτερικό διάκοσμο του είναι το σπήλαιο  Μούγκρι στις Σίσες, στο ύψωμα Κουφωτό του ορεινού όγκου Κουλούκωνα.

Πρόκειται στην ουσία για ένα σπηλαιοβάραθρο, όπως το χαρακτηρίζει ο Ελευθέριος Πλατάκης, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 253 μέτρων. 

Οι διαστάσεις του δεν έχουν μετρηθεί με ακρίβεια με τις πρώτες αποτυπώσεις του να κάνουν λόγο για σπήλαιο με συνολική έκταση σχεδόν 2 στρεμμάτων.


Η είσοδος του είναι εντυπωσιακή, διπλή ημικυκλική ενώ η κάθοδος σε αυτό απαιτεί ειδικό εξοπλισμό.

Γνωστό στους ντόπιους ως σπήλαιο Μούγκρι, ή Μούγκρη, όπως και η περιοχή που το περιβάλλει



Ξεκάθαρη εικόνα δεν υπάρχει ούτε ως προς το όνομα του. Οι θρύλοι λένε πως ο προσανατολισμός του σπηλαίου και η διπλή είσοδος του δημιουργούν σε αυτό περίεργους θορύβους, κάτι σαν  μουγκρητά, όταν φυσάει νοτιάς χωρίς να αποκλείεται να έχει ονομαστεί έτσι από ντόπιο κάτοικο που έφερε σχετικό «παρατσούκλι» και το χρησιμοποιούσε για το σταυλισμό των ζώων του. 


Σύμφωνα με την παράδοση πάντως υπήρξε χώρος διαμονής για τους καταδιωγμένους από τους  πειρατές μοναχούς της Μονής Αγίων Πατέρων, πριν οικοδομηθεί το παρακείμενο μοναστήρι στο Βώσακο.



Στο εσωτερικό του υπάρχουν τουλάχιστον πέντε αίθουσες με εντυπωσιακό, επιβλητικό τοιχωματικό διάκοσμο από  ρευματόλιθους, κουρτίνες, σταλακτίτες, σταλαγμίτες, κοραλλοειδή και μερικούς ελικτίτες. 

Σε μια από τις αίθουσες του ξεχωρίζουν  σχηματισμοί από λιθωματικές λεκάνες που μαρτυρούν πως ένα τμήμα της βρισκόταν μέσα σε νερό.




Πλούσια είναι και η ζωή στο εσωτερικό του καθώς αποτελεί τόπο διαβίωσης πλήθους νυκτερίδων και εντόμων.





Ελένη Βασιλάκη

Σελίδες