Στο Οροπέδιο Λασιθίου δεν έχουν Αννούλα του Χιονιά αλλά το Μιχάλη τους - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Στο Οροπέδιο Λασιθίου δεν έχουν Αννούλα του Χιονιά αλλά το Μιχάλη τους




Το μικρό του όνομα του είναι Μιχάλης και αρκεί να χιονίσει στο Οροπέδιο του Λασιθίου για να καταλάβουν όλοι σε ποιόν αναφέρεσαι χωρίς να πεις καν το επώνυμο του που είναι Καλεμικιαράκης.

Δεν είναι απλά ένας χειριστής του γρέιντερ, που απομακρύνει το χιόνι από τους δρόμους κρατώντας ανοικτές τις προσβάσεις για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του όμορφου Οροπεδίου, αλλά και ο μοναδικός με αυτή την ειδικότητα στο Δήμο Οροπεδίου.


Το e-storieskritis.blogspot.gr μίλησε μαζί του, όχι απλά επειδή εντυπωσιάστηκε βλέποντας τον να κάνει εκχιονισμό σε θερμοκρασίες -16 βαθμών Κελσίου με κοντομάνικο, αλλά επειδή αξίζει κανείς να ασχοληθεί και να προβάλει ανθρώπους, που κάτω από δύσκολες συνθήκες έχουν φθάσει να εργάζονται μέχρι και 43 ώρες, συνεχόμενες, χωρίς ύπνο και ξεκούραση, απλά και μόνο γιατί πρέπει στον τόπο τους να κρατηθούν καθαροί οι  δρόμοι όταν χιονίζει.

Ο Μιχάλης Καλεμικιαράκης, από το χωριό Λαγού του Λασιθίου, είναι ένας ακούραστος υπάλληλος του δήμου Οροπεδίου που όταν το καθήκον τον καλεί όχι απλά δίνει το παρόν αλλά και τον καλύτερο εαυτό του.

 Κι αυτό γιατί, όπως μας λέει, οι δρόμοι πρέπει να μείνουν ανοικτοί  μήπως χρειαστεί κάποιος να μεταφερθεί για λόγους υγείας στο νοσοκομείο. Εξού και πάντα οι εκχιονισμοί θέτουν σε προτεραιότητα τη διαδρομή από το Κέντρο Υγείας προς την Κερά.


Κι αν νομίζετε πως το γκρέιντερ, που καθαρίζει από χιόνι τους δρόμους του Οροπεδίου κινείται με ρυθμούς χελώνας, είστε γελασμένοι. Για να γίνει σωστός καθαρισμός, μας περιγράφει ο Μιχάλης, το μηχάνημα πρέπει να τρέχει. 

Αυτό όπως είναι φυσικό δημιουργεί μεγάλη πίεση στο χειριστή του κι αν το συνδυάσουμε και με τις υψηλές θερμοκρασίες που δημιουργούνται στην καμπίνα του, τότε μπορούμε να εξηγήσουμε και το κοντομάνικο την ώρα που ο υδράργυρος απ έξω κατρακυλά σε επίπεδα Νευροκοπίου.


Λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας μέσα και έξω από το όχημα, ο Μιχάλης κρατά το καλοριφέρ στο εσωτερικό του σε ένα μάλλον χλιαρό επίπεδο ώστε να μην θολώνει το τζάμι και του περιορίζει την ορατότητα, αυτό σε συνδυασμό με την εγρήγορση στην οποία βρίσκεται διαρκώς τον κάνει να  ιδρώνει και γι αυτό το λόγο όσο δουλεύει στο χιόνι φορά πάντα μόνο κοντομάνικα. Καμιά φορά βέβαια που χρειάζεται να βγει έξω από το γκρέιντερ για λίγα λεπτά το τελευταίο που σκέφτεται είναι να ρίξει κάτι επάνω του μην κρυώσει.

Βασική του μέριμνα όπως μας λέει είναι να κάνει γρήγορα τον κύκλο του Οροπεδίου για να ανοίξει το δρόμο και αυτό να το επαναλάβει όσες φορές χρειαστεί για να παραμείνει ανοικτή η πρόσβαση όσο διαρκούν οι χιονοπτώσεις.

Τι σημαίνει ωράριο φυσικά, υπό τέτοιες συνθήκες, δε γνωρίζει. Τα 13ωρα, 19ωρα, 20ωρα μέχρι και 43ωρα είναι μέσα στο πρόγραμμα του. 

Να υποθέσουμε πως αυτή η εργατικότητα του, ο αυθορμητισμός του και η αυταπάρνηση του είναι που τον κάνουν τόσο αγαπητό, όχι μόνο στο δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη αλλά στο σύνολο της κοινωνίας του Οροπεδίου. 

Κι επειδή οι υποσχέσεις πρέπει να τηρούνται…Μιχάλη μου ταξες βόλτα με το γκρέιντερ, ελπίζω να μην το ξεχάσεις όταν βρεθώ στα μέρη σου.


Ελένη Βασιλάκη 

Σελίδες