Αντί να χάνουμε χρόνο και χρήμα γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε drones στη γεωργία; - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Αντί να χάνουμε χρόνο και χρήμα γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε drones στη γεωργία;




Drones στη γεωργία μας ; γιατί όχι μια και η αποτελεσματικότητα τους θεωρείται δεδομένη από τους αγρότες που τα χρησιμοποιούν σε άλλες χώρες.

Στην Ελλάδα, και ειδικά στην Κρήτη, λίγοι είναι αυτοί που σκέφτονται να κάνουν χρήση εξελιγμένων τεχνολογιών για να πάνε ένα βήμα πιο πέρα τον τρόπο που καλλιεργούν και προστατεύουν τις καλλιέργειες τους.

Αυτό όμως δεν ισχύει σε κράτη, όπως η Αυστραλία, όπου ήδη πολλοί αγρότες στρέφονται προς τα αγροτικά drones θεωρώντας τα ως ένα αποτελεσματικό, σε κόστος και αποτελεσματικότητα, μέσο για τα χωράφια τους.

Στον, διαρκώς αυξανόμενης αστάθειας, κόσμο της γεωργίας, τα πάντα- από τον καιρό μέχρι τα έντομα, τις ασθένειες και τα αυξανόμενα κόστη- θέτουν απειλές για τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία. Ο χρόνος είναι ζωτικής σημασίας , όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη πολλών προβλημάτων, πριν αυτά εξαπλωθούν ή επιδεινωθούν.

Η τεχνολογία των drones,  που κάποτε είχε καθαρά στρατιωτικό σκοπό, έχει βρει ένα οικείο περιβάλλον στον αγροτικό τομέα επιτρέποντας στους αγρότες να προγραμματίσουν καλύτερα τη φύτευση και άλλες γεωργικές  στρατηγικές τους, παρέχοντας  τους μια καθημερινή  έκθεση προόδου για τα χωράφια και το έδαφος τους, καθώς επίσης για την άρδευση ακόμη και για τυχόν προσβολή τους από επιβλαβείς οργανισμούς.

Χρησιμοποιώντας τελευταίας τεχνολογίας ανιχνευτές και διαθέτοντας εξαιρετικές απεικονιστικές ικανότητες για εναέριες φωτογραφίες, τα αγροτικά drones μπορούν να παράσχουν έγκαιρη ανίχνευση με  πολυφασματική απεικόνιση  για  ασθένειας σε φυτά που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι.

Πολλά εξ αυτών μπορούν να προγραμματιστούν για να κάνουν  πτήση, χωρίς να χρειάζεται καν να κατευθύνονται μέσω του τηλεχειριστηρίου.

Η αγορά γεωργικών drone , παρότι ακούγεται απίστευτο , έχει τετραπλασιαστεί σε αξία από το 2012. Οι ειδικοί μάλιστα λένε ότι η αγορά (αξίας 673.000.000 $ το 2015) θα υπερβεί τα 2,9 δισεκατομμύρια $ στα επόμενα τέσσερα χρόνια.


Αξίζει ν αναφέρουμε πως αρχική έρευνα για τη χρήση των γεωργικών μη επανδρωμένων αεροσκάφων  σε ελαιώνες έχει ήδη αποδειχθεί επιτυχής στην Ισπανία.  Ερευνητική Ομάδα από το Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Γεωργία, από την Κόρδοβα, αποκάλυψε ότι χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούσε να λάβει  λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος και την ανάπτυξη του κάθε δέντρου,σχετικά με τις ιδιότητες του εδάφους στην περιοχή και την παρουσία των ζιζανίων.

Να πούμε πάντως πως και στη χώρα μας μια πρώτη συζήτηση για τη χρήση μη επανδρωμένων πτητικών οχημάτων (Drones) στον αγροτικό τομέα είχε γίνει πέρυσι στον Έβρο με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκο Μπόλαρη.

Είχε τονισθεί πως τα drones θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα και στην καταγραφή ζημιών από θεομηνίες, με απόλυτη ακρίβεια μέσα σε λίγα 24ωρα . Ακόμα μπορούν να έχουν χρήση στην Ελλάδα στην  καταγραφή και χαρτογράφησης βοσκότοπων.

Έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Γεωργικής Οικονομίας της Οκλαχόμα των ΗΠΑ έχει καταδείξει πως με τα drones μπορεί να γίνεται καταγραφή ζημιών με ταχύτητα έως και 1600 στρέμματα την ώρα, ενώ η επαναστατική τους τεχνολογία (φωτογράφηση υπέρυθρης ακτινοβολίας) μπορεί να μειώσει τα έξοδα για φυτοφάρμακα και λιπάσματα από 30 έως και 75%.

(Με πληροφορίες από oliveoiltimes.com)

Σελίδες