Στιγμιότυπα από τη ζωή στην Αμερικάνικη Βάση των Γουρνών δύο χρόνια πριν κλείσει (βίντεο) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Στιγμιότυπα από τη ζωή στην Αμερικάνικη Βάση των Γουρνών δύο χρόνια πριν κλείσει (βίντεο)


Στιγμές της καθημερινής ζωής στην πρώην αμερικάνικη βάση των Γουρνών, δύο χρόνια πριν μπει οριστικά λουκέτο στις εγκαταστάσεις της, αποτυπώνει σε ένα ενδιαφέρον βίντεο, που ανάρτησε στο youtube, ο Wes Elenbury.

Τα πλάνα τραβήχθηκαν το 1992, όταν η πρώην βάση ήταν ακόμα στα καλύτερα της, σε επίπεδο υποδομών αλλά και ανθρώπινου δυναμικού.

Στο βίντεο φαίνονται οι κτιριακές υποδομές της πρώην βάσης, ο χώρος εστίασης των αξιωματικών της αλλά το πως περνούσαν τη μέρα τους οι εργαζόμενοι με τις οικογένειες τους, με παιγνίδια στην άμμο και μπάνιο στην παραλία.

Δύο χρόνια αργότερα η βάση εγκαταλείπεται από τους Αμερικανούς και γίνεται ο χώρος όπου θα εξελιχθεί μια από τις μεγαλύτερες λεηλασίες που έχει γνωρίσει η Κρήτη,κάτω από την μύτη και με την ανοχή Πολιτείας και Αρχών.

Για την ιστορία να θυμίσουμε πως η πρώην αμερικάνικη βάση στις Γούρνες ήταν ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος σταθμός των Αμερικανών στη Μεσόγειο, εφοδιασμένος με συσκευές ηλεκτρονικών αντιμέτρων. 

Εδώ γινόταν η επεξεργασία των πληροφοριών, που συγκέντρωναν οι περιφερειακοί σταθμοί Ελλάδας-Τουρκίας και τα αεροσκάφη ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Τις πληροφορίες αυτές κωδικοποιούσαν ειδικοί της CIA και τις έστελναν στις ΗΠΑ.

 Η δημιουργία της βάσης των Γουρνών συμφωνήθηκε το 1953, ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα ενώ ξεκίνησε στην πράξη να λειτουργεί ένα χρόνο μετά.

Η έκταση της έφθανε τα 738 στρέμματα, τα οποία παραχώρησαν ιδιώτες εισπράττοντας στην αρχή ενοίκιο και στη συνέχεια ένα εφάπαξ ποσό. Στην έκταση αυτή δημιουργήθηκαν σπίτια, κινηματογράφος, εστιατόριο, νοσοκομείο, θέατρο, καταστήματα προσφέροντας εργασία και σε περίπου 500 Έλληνες. Στην ουσία επρόκειτο για μια μικρή αλλά καλά οργανωμένη κωμόπολη των 3000 κατοίκων.

Επισήμως ο χώρος της βάσης επέστρεψε στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 1994.Αμέσως μετά οι εγκαταστάσεις της λεηλατήθηκαν άγρια και 23 χρόνια μετά, το μεγαλύτερο τμήμα της έκτασης, που τη φιλοξένησε, παραμένει αναξιοποίητο με τα σχέδια ανάπτυξης της να παραμένουν στα χαρτιά, παρότι αφορούν σε μια περιοχή φιλέτο για το Ηράκλειο.

Σελίδες