Το αντικαρκινικό, και με δεκάδες άλλες ιδιότητες, μοσχοκάρφι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Το αντικαρκινικό, και με δεκάδες άλλες ιδιότητες, μοσχοκάρφι



Γνωρίζετε πως το γαρύφαλλο είναι ένα μπαχαρικό με μοναδικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, πράγμα που το κατατάσσει στις αντικαρκινικές τροφές;

Κι όμως αυτό το μικροσκοπικό και γεμάτο άρωμα και γεύση μπαχαρικό ξεχωρίζει για τις αντιοξειδωτικές,τις αποτοξινωτικές και προστατευτικές ιδιότητες του.

Το ξέρουμε ως γαρύφαλλο ή μοσχοκάρφι και αποτελεί το αποξηραμένo μπουμπούκι του γαρυφαλλόδεντρου. Το όνομα του μάλλον αποτελεί αντιδανεισμό από την ιταλική ονομασία garofulum – καρυόφυλλο το οποίο πιθανόν να σημαίνει σκληρό φύλλο.

Η χρήση του ήταν γνωστή από την αρχαιότητα,  κυρίως στην Αίγυπτο ενώ  ήρθε στην Ευρώπη από Άραβες εμπόρους πριν το μεσαίωνα. 

Θεωρείται πως περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες των βιταμινών Α, C, Κ και του συμπλέγματος Β, καθώς και μέταλλα, όπως μαγγάνιο, σίδηρο, σελήνιο, κάλιο και μαγνήσιο.
Περιέχει το αιθέριο έλαιο,  ευγενόλη, η οποία ανακουφίζει από τον πόνο, αλλά και από τον τυμπανισμό, τη δυσπεψία και τη ναυτία, ενώ έχει ήπια αντισηπτική δράση.

Στην παραδοσιακή λαϊκή ιατρική γίνεται χρήση του για την αντιμετώπιση λοιμώξεων και μυκητιάσεων, ενώ παράλληλα εφαρμόζεται θεραπευτικά στην ακμή, τον έρπητα, ακόμη και το κριθαράκι.

Επίσης περιέχει  τανίνες και φλαβονοειδή, ουσίες στις οποίες αποδίδονται ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά. Ακόμα τονώνει την ερωτική διάθεση και διεγείρει την πνευματική λειτουργία.

Γενικότερα η χρήση του βοηθά το πεπτικό σύστημα ενώ χρησιμοποιείται και για την απολύμανση στα ούλα, τα δόντια, τα νεφρά, το συκώτι, το δέρμα αλλά και στους βρόγχους.

Το αιθέριο έλαιο του μπορεί να χρησιμοποιηθεί με έναν ψεκαστήρα, υγραντήρα για την απολύμανση του αέρα, βοηθώντας στο αναπνευστικό και σε ασθένειες όπως η ιγμορίτιδα, η φυματίωση, βρογχίτιδα και το άσθμα.

Παλιότερα σε χωριά της Κρήτης μασούσαν μοσχοκάρφια όταν είχαν πονόδοντο. Στην αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της χρόνιας κόπωσης, του άγχους και της κατάθλιψης.

Η γεύση και το άρωμα του, σε συνδυασμό με άλλα μπαχαρικά δίνει τέλειους συνδυασμούς σε γλυκά και φαγητά. Βρασμένο ως  τσάι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτοξινώνει τον οργανισμό μας.


Λέγεται ακόμα πως το  γαρίφαλο έχει εντομοαπωθητικές ιδιότητες και απομακρύνει κουνούπια, μύγες και μυρμήγκια.


Σελίδες