Δείτε μοναδικούς χάρτες της Κρήτης επί τουρκοκρατίας και προγενέστερα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Δείτε μοναδικούς χάρτες της Κρήτης επί τουρκοκρατίας και προγενέστερα


Χάρτης του 1829. Παρουσιάζει την Τουρκία όταν ακόμα κατείχε την Κρήτη. Τυπωμένος στο Λονδίνο  από τη Society for the  diffusion of useful knowledge

Οι παλιοί χάρτες κρύβουν μια απίστευτη γοητεία. Όταν δε αποτυπώνουν τον τόπο σου, σε εποχές που ακόμα ολοκληρωμένη εικόνα των γεωγραφικών συντεταγμένων και των μεγεθών του δεν είχαν οι χαρτογράφοι, τότε η γοητεία που ασκούν πολλαπλασιάζεται.

Οι 5 χάρτες που δημοσιεύει το e-storieskritis.blogspot.gr είναι σπάνιοι και ως εκ τούτου άκρως εντυπωσιακοί καθώς αποτυπώνουν την Κρήτη, από το 1527 μέχρι και το 1828, όταν ακόμα το νησί συμπεριλαμβάνονταν στην τουρκική επικράτεια.

Τυπωμένοι στο Λονδίνο, κατά κύριο λόγο, αλλά και στη Βενετία δείχνουν την Κρήτη, όπως οι χαρτογράφοι της εποχής, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, είχαν αποτυπώσει πάνω σε χαρτί.

Για την ιστορία να πούμε πως η κατασκευή χαρτών είναι μία από τις αρχαιότερες δραστηριότητες του ανθρώπου.

Τα πρώτα σχέδια που αποτυπώνουν χάρτες, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, χρονολογούνται ακόμα και 30.000 χρόνια πίσω, χαραγμένα σε σπηλιές, σε κομμάτια οστράκου ή σε κομμάτια οστών.

Τη χαρτογραφία βοήθησε πολύ η εμφάνιση της γεωμετρίας. Μάλιστα οι αρχές της αξιοποιήθηκαν πρώτη φορά σε δείγματα χαρτών που έχουμε από τη Βαβυλώνα. Τα σημαντικότερα ευρήματα εκείνης της περιόδου είναι ένα διάγραμμα που παρουσιάζει τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα (2300 π.Χ.) και ένας χαραγμένος χάρτης της ιερής πόλης Νιππούρ (14ος -12ος αιώνας π.Χ.).


Σημαντικά ευρήματα που σχετίζονται με χάρτες, μας έχει προσφέρει και η αρχαία Αίγυπτος, όπου οι  «τοπογράφοι» της εποχής έπρεπε κάθε φορά, μετά τις πλημμύρες του Νείλου, να επαναπροσδιορίζουν τα όρια των ιδιοκτησιών στο έδαφος φτιάχνοντας χάρτες.


Χάρτης του 1828, τυπωμένος στο Λονδίνο από τον Arrowsmith Auron Jr

Χάρτης της Κύπρου και της Κρήτη. Τυπωμένος το  1527 από τον Abraham Oretelius

Παγκόσμιος Άτλαντας του Βενετσιάνου χαρτογράφου Paolo Santini , τυπωμένος στη Βενετία το 1784

Χάρτης των νησιών του Αιγαίου, τυπωμένος το 1700 από τον Edward Wells

Σελίδες