Απολαμβάνοντας τη θέα από τον ιστορικό και όμορφο Στρούμπουλα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Απολαμβάνοντας τη θέα από τον ιστορικό και όμορφο Στρούμπουλα





Κοντινή στο Ηράκλειο, πανέμορφη και βατή για όλες τις ηλικίες είναι η φυσιολατρική διαδρομή που οδηγεί στην κορυφή του Στρούμπουλα.

Το βουνό, που κοιτάζοντας το από το Ηράκλειο μοιάζει με μια τέλεια πυραμίδα, προσφέρει μια από τις ωραιότερες θέες προς την πόλη και όλη την παραλιακή της ζώνη και όχι μόνο. Είναι κι αυτό, όπως κάθε γωνιά της Κρήτης, φορτωμένο με ιστορία, θρύλους και μύθους.


Το υψόμετρο του προσεγγίζει τα 800 μέτρα και για να το ανέβεις υπάρχει ευδιάκριτο μονοπάτι μετά το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στο οροπέδιο του Στρούμπουλα. 

Περπατώντας ανάμεσα σε φρύγανα και σκίνους παίρνει περίπου μία ώρα η ανάβαση ή περισσότερο με αρκετά διαλείμματα καθότι η ανηφόρα, δυσκολεύει τους αρχάριους.

Ανέκαθεν ο Στρούμπουλας ήταν ιερό βουνό για τους ντόπιους, σήμερα λόγω της παρουσίας στην κορυφή του  του ναού του Τιμίου Σταυρού και κατά το παρελθόν λόγω ιερού που υπήρχε στη νότια πλευρά του, όπως μαρτυρούν και τα ερείπια στο σημείο.


Οι Ενετοί είχαν ονομάσει το βουνό Στρόμπολι επειδή τους θύμιζε πολύ το ηφαίστειο στο ομώνυμο μικρό νησί Stromboli στο Τυρρηνικό Πέλαγος. Μάλιστα η ύπαρξη της εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στην κορυφή του μαρτυρείται και επί Ενετοκρατίας οπότε οι πιστοί εκπλήρωναν τα τάματα του περπατώντας για να φθάσουν μέχρι τη χάρη του την ημέρα της γιορτής του.

Επί Τουρκοκρατίας ο τοπικός Αγάς λένε οι παραδόσεις, πως κατέβασε το σταυρό που υπήρχε στο εκκλησάκι και τον φύλαξε, όμως έγινε θαύμα και επέστρεψε στη θέση του.

Δίπλα στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού μπορεί να δει κανείς ακόμα και σήμερα τα ερείπια του γερμανικού πολυβολείου που είχαν στήσει εκεί οι Γερμανοί και ανατίναξαν μαζί με το ναό όταν αναγκάστηκαν να φύγουν ηττημένοι από την Κρήτη.



Τώρα την άνοιξη η κορυφή του Στρούμπουλα τα Σαββατοκύριακα γεμίζει από κόσμο που απολαμβάνει την πεζοπορία της ανάβασης και κατάβασης του αλλά και την υπέροχη θέα από την κορυφή του. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να φέρουν μαζί το φαγητό τους και να γευματίσουν εισπνέοντας καθαρό αέρα και βλέποντας από ψηλά ολόκληρο το Ηράκλειο.

Τα ερείπια του Γερμανικού πολυβολείου




Σελίδες