Όταν οι πλανόδιοι πουλούσαν από κρέας και γάλα μέχρι μαναβικά και σκούπες από σκουπόχορτο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Όταν οι πλανόδιοι πουλούσαν από κρέας και γάλα μέχρι μαναβικά και σκούπες από σκουπόχορτο



πλανόδιος πωλητής κρέατος

Το πλανόδιο εμπόριο κατά το παρελθόν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο. Βλέπετε τότε δεν υπήρχαν τα μεγάλα καταστήματα, ούτε κάθε μέλος της οικογένειας είχε το δικό του αυτοκίνητο ώστε να μετακινηθεί και να πάει στην αγορά της πόλης για να ψωνίσει πράγματα, που του ήταν απαραίτητα.

πλανόδιος φωτογράφος

Επαγγέλματα που σήμερα έχουν σβήσει ή έχουν μετεξελιχθεί, κατά το παρελθόν ασκούνταν κατά κύριο λόγο από πλανόδιους, που γυρνούσαν τις γειτονιές, στις πόλεις ή τα χωριά, και πουλούσαν την πραμάτια τους στις νοικοκυρές, οι οποίες έτσι δεν χρειάζονταν καν να μετακινηθούν από το σπίτι τους.


Κυρίως ξέρουμε για την ύπαρξη, μερικές δεκαετίες πριν, πλανόδιων φωτογράφων, γαλατάδων, πωλητών ξηρών καρπών, μανάβιδων, μικροπωλητών. Πέραν από αυτούς όμως υπήρχαν και πλανόδιοι, που διέθεταν το εμπόρευμα τους, περιφερόμενοι, σε κλάδους που δύσκολα φανταζόμαστε.
πλανόδιος πωλητής ξηρών καρπών

'Ετσι για παράδειγμα, είχαμε πλανόδιους που πουλούσαν κρέας, ζωντανά πουλερικά, ακονιστές μαχαιριών, μπύρας ακόμα και σκουπών, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες. Σήμερά το πλανόδιο εμπόριο, με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, σχεδόν έχει εξαληφθεί.
πλανόδιος ακονιστής

Στις πόλεις, άντε το πολύ να βρείς πλανόδιο που πουλά ξηρούς. Στα χωριά οι πλανόδιοι, λιγοστοί κι αυτοί, φθάνουν με τα αυτοκίνητα τους για να πουλήσουν ψάρια, παπούτσια Κίνας, ή σεντόνια. Ωστόσο έχουν το μεγάφωνο στη διάθεση τους και με αυτό διαλαλούν το εμπόρευμα τους χωρίς να πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι.

πλανόδιος μανάβης
 Ήταν καλύτερα τότε ή σήμερα; η απάντηση είναι δύσκολη και εξαρτάται από την οπτική που βλέπει κανείς το όλο ζήτημα. Από πλευράς ευκολίας σίγουρα, σήμερα, είναι καλύτερη η κατάσταση αφού πηγαίνεις σε ένα κατάστημα κι εκεί βρίσκεις τα πάντα την ώρα που θα τα θελήσεις χωρίς να περιμένεις τον πλανόδιο να περάσει για να κάνεις τις προμήθειες σου. Απο πλευράς όμως ανθρώπινων σχέσεων, αυτό που ζούμε, στην εποχή μας, είναι απρόσωπο και εντελώς τυποποιημένο. Σχεδόν δεν έχει χρώμα, μυρωδιές και ήχους σαν τα προιόντα που καταναλώνουμε.

πλανόδιος γαλατάς

πλανόδιος μικροπωλητής


πλανόδιος γαλατάς 


πλανόδιος πωλητής μπύρας


πλανόδιος ψιλικατζής 




πλανόδιος πωλητής σκουπών 


πλανόδιος υφασματέμπορος 


πλανόδιος πωλητής πτηνών 


πλανόδιος μανάβης

Σελίδες