Ο Μουσαφίρης ή Τραγοπώγων που τρώγεται και πίνεται ως καφές - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Ο Μουσαφίρης ή Τραγοπώγων που τρώγεται και πίνεται ως καφές



Στα μέρη μου το λένε μουσαφίρη και παρατηρούν πως αν ξεφύγει κομμάτι από τα γένια του και μπει στο σπίτι τότε σίγουρα οι νοικοκυραίοι του πρέπει να περιμένουν πως κάποιος μουσαφίρης θα τους κάνει επίσκεψη.

Η επίσημη ονομασία του πάντως είναι Tragopogon sinuatus ενώ αλλιώς θα ακούσετε να τον αποκαλούν πηγουνίτη, λαγόχορτο, γένια του Λαγού, σκούλο, γρύλο (ανατολική Κρήτη) ή γένια του Τράγου.

Πρόκειται για ένα μονοετές ή διετές φυτό που συναντάται σε αγρούς, λιβάδια, θαμνότοπους ή στις άκρες των δρόμων.

Ανθίζει από τον Απρίλιο κι έπειτα βγάζοντας ένα λιλά ή ροζέ λουλούδι ενώ πριν από το διάστημα αυτό τα πράσινα στελέχη του καταναλώνονται είτε βραστά με άλλα χόρτα είτε τσιγαριαστά, είτε σε πίτες. 


Είναι χαρακτηριστικό πως το όμορφο λουλούδι του ανοίγει το πρωί και κλείνει μετά το μεσημέρι ενώ αν το κόψετε δεν θα προλάβετε να το χαρείτε για πολύ ώρα πριν κλείσει και σφραγίζει τα όμορφα χρώματα του στα πράσινα στελέχη που το περιβάλλουν.

Στη Μεσόγειο υπάρχουν περί τα 40 είδη σε αυτή την οικογένεια, ωστόσο στη χώρα μας βλέπουμε μόνο οκτώ. Αναφορές σε αυτό το φυτό, το οποίο αποκαλούν και οι δύο τραγοπώγων, δηλαδή αυτό που έχει γένια τράγου, υπάρχουν τόσο στο  Θεόφραστο όσο και στον Διοσκουρίδη.


Ο βλαστός του περιέχει ένα πικρό γαλακτώδες υγρό ενώ οι ρίζες του είναι λευκές και σαρκώδεις, μάλιστα όπως λένε, αν καβουρδιστούν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως καφές!

Αυτό, που βλέπετε στις φωτογραφίες, είναι η μορφή που παίρνει το λουλούδι του μουσαφίρη όταν πια ωριμάσει και γεμίσει σπόρους. Κάτω από τα λευκά, σαν γένια και ανάλαφρα, τμήματα του υπάρχουν σπόροι που σκορπίζουν με τον άνεμο.

Ο τραγοπώγων φέρεται να έχει διουρητική και καθαρτική δράση ενώ χρησιμοποιείται για τις αρθρίτιδες, τους ρευματισμούς και τις δερματικές παθήσεις. Ακόμα δρα στις περιπτώσεις που έχουμε αρτηριοσκλήρωση και  υψηλή πίεση του αίματος.

Ελένη Βασιλάκη

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος  σε οποιοδήποτε ιστότοπο, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)

Σελίδες