H ΜΕΝΣΑ έρχεται Κρήτη και μας μιλά για τα χαρισματικά παιδιά - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 6 Μαΐου 2017

H ΜΕΝΣΑ έρχεται Κρήτη και μας μιλά για τα χαρισματικά παιδιά



Η Ελληνική Mensa στα πλαίσια των σκοπών του καταστατικού της για αναγνώριση και υποστήριξη της ανθρώπινης ευφυίας, συνεχίζοντας την κοινωνική προσφορά της σε όλη την Ελλάδα, διοργανώνει στην Κρήτη δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες Διαλέξεις για γονείς και εκπαιδευτικούς με θέμα:«Αναγνώριση και εκπαίδευση των Χαρισματικών παιδιών».

Οι εκδηλώσεις της θα πραγματοποιηθούν:Την Παρασκευή 19 Μαΐου  στο Ηράκλειο,  στην αίθουσα "Μανόλη Καρέλλη", Ανδρόγεω 2, στις 19:00,και το Σάββατο 20 Μαΐου 2017 στα Χανιά, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, οδός Ελ.Βενιζέλου 28-32,  στις 19:00.

Την κάθε εκδήλωση θα ανοίξει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Mensa, κ. Χρήστος Αποστολίδης, που θα αναφερθεί στους σκοπούς, τις δράσεις και την κοινωνική προσφορά της MENSA, και θα παρουσιάσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα χαρισματικότητας της Mensa.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης θα είναι η επιστημονικά υπεύθυνη Χαρισματικότητας της Mensa κα. Δανάη Δεληγεώργη, ΜΑ, Gifted Εducation & Social Emotional Needs, Ψυχοπαιδαγωγός κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης. Θα αναφερθεί στα σημαντικότερα γνωστικά χαρακτηριστικά των χαρισματικών παιδιών, σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, και στην εκπαιδευτική διαχείρισή τους.

Για την ιστορία να πούμε πως η Μένσα ιδρύθηκε το 1946 από το Σερ Ρόλαντ Μπέρριλ, ένα δικηγόρο, και τον Dr. Λάνς Γουέρ, έναν επιστήμονα, που είχαν την ιδέα της δημιουργίας ενός συλλόγου για τα άτομα με υψηλό δείκτη ευφυΐας, ο οποίος και αποτελούσε τη μόνη προϋπόθεση ένταξης κάποιου σε αυτό το κλειστό λόμπι.

 Οι αρχικοί στόχοι, οι οποίοι και συνεχίζουν να υπάρχουν μέχρι σήμερα, ήταν να δημιουργήσουν ένα σύλλογο ο οποίος δε θα είχε πολιτική άποψη και θα ήταν απελευθερωμένος από κάθε θρησκευτική ή άλλη προκατάληψη.

Από το 1986 ο σύλλογος της ΜΕΝΣΑ ήρθε και στην χώρα μας. Τα μέλη του είναι άτομα που έχουν δείκτη ευφυΐας άνω του 148, την ώρα που το IQ ενός μέσου εγκεφάλου είναι περίπου 85-115. Τα μέλη της Μένσα είναι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα περισσότερα από 2000 και πρόκειται για άτομα τα οποία προσήλθαν εθελοντικά στην οργάνωση, πραγματοποίησαν ένα τεστ -προερχόμενο από καθηγητές ψυχολογίας του Λονδίνου- και τελικά ο δείκτης ευφυΐας τους μετρήθηκε σύμφωνα με την κλίμακα Κατέλ και ξεπέρασε τον αριθμό 148. Ο μέγιστος δείκτης του εν λόγω τεστ φθάνει ως το 180, αν και υπάρχουν αρκετά άτομα που έχουν ξεπεράσει το συγκεκριμένο νούμερο!

Τι είναι η Mensa;


  H λέξη Mensa σημαίνει "γεύμα". Η ΜΕΝΣΑ είναι μία μικρή κοινωνία ευφυών ανθρώπων, που ο Δείκτης Νοημοσύνης (IQ) τους μετρήθηκε με αξιόπιστα τεστ και βρέθηκε υψηλός. Η ΜΕΝΣΑ αριθμεί περίπου 110.000 μέλη σε όλο τον κόσμο.Φυσικά η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μην έχει τους δικούς της Αϊνστάιν. 

Μην φανταστείτε όμως ότι τα μέλη της ΜΕΝΣΑ είναι άνθρωποι που κάνουν μόνο φιλοσοφικές συζητήσεις και προσπαθούν να λύσουν μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα της ανθρωπότητας.Μπορεί ενίοτε να το κάνουν και αυτό αλλά κυρίως είναι άνθρωποι που έχουν ένα κοινό παρονομαστή: το υψηλό IQ.

 Κατά συνέπεια τα ενδιαφέροντά τους είναι κοινά, περνούν ευχάριστα στις συναντήσεις τους, διασκεδάζουν, προβληματίζονται, αλληλογραφούν και αισθάνονται πιο άνετα και πιο οικεία να εκφραστούν και να αναπτύξουν τις ιδέες και τις απόψεις τους.

 Πώς θα κάνετε το τεστ για να μπείτε -ή να μη μπείτε!-στο club των ευφυών.



  Για να γίνει κανείς μέλος της ελληνικής  ΜΕΝΣΑ το μόνο που χρειάζεται είναι να είναι άνω των 14 ετών και να κάνει το τεστ ευφυίας που χρησιμοποιείται για την εύρεση του Δείκτη Νοημοσύνης (IQ). Τα τεστ αυτά αποτελούνται από σχηματικές παραστάσεις, 45 ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν μέσα σε 20 λεπτά.

Απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως ακόμα και σε όσους δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση και φυσικά δεν προϋποθέτει εγκυκλοπαιδικές γνώσεις.Οι απαντήσεις που δίνουν οι συμμετέχοντες στέλνονται στην Αγγλία και αξιολογούνται από ειδικό ψυχολόγο της ΜΕΝΣΑ.  Η όλη διαδικασία είναι άκρως εμπιστευτική και το αποτέλεσμα το μαθαίνετε μόνο εσείς. 

Το τεστ χρησιμοποιεί μία συγκεκριμένη κλίμακα, την FRT form (Figure Reasoning Test), και το όριο για την εισαγωγή σας στο γκρουπ των ευφυέστερων ανθρώπων του κόσμου είναι 130.Αν η βαθμολογία σας είναι μεγαλύτερη ή ίση του 131 αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι ανήκετε στο ανώτερο 2% του ανθρώπινου πληθυσμού και φυσικά αποκτάτε το δικαίωμα να γίνετε μέλος της ΜΕΝΣΑ. 

Το μικρότερο σε ηλικία μέλος της Mensa, είναι δύο ετών κι έχει δείκτη ευφυΐας (Ι.Q.) 156. Ονομάζεται Ελίζ Ταν Ρόμπερτς ζει στο βόρειο Λονδίνο και είπε την πρώτη της λέξη σε ηλικία πέντε μηνών

Σελίδες