Με μια ενδιαφέρουσα ομιλία και επιβλητική συναυλία ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις στον Άγιο Πέτρο των Δομινικανών - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Με μια ενδιαφέρουσα ομιλία και επιβλητική συναυλία ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις στον Άγιο Πέτρο των Δομινικανών




Με μια ενδιαφέρουσα ομιλία και μια υπέροχη συναυλία της Μικτής Παιδικής και Νεανικής Ορχήστρας του Δήμου Ηρακλείου άνοιξε χθες το 6ήμερο εκδηλώσεων στο Ναό του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών.

Με αφορμή την γιορτή των Αποστολών Πέτρου & Παύλου στις 29 Ιουνίου ο αναστυλωμένος ιστορικός Ναός από χθες μέχρι και το Σάββατο γίνεται το επίκεντρο ομιλιών, συναυλιών και θρησκευτικών τελετών στις οποίες αξίζει να παραστεί κάθε Ηρακλειώτης.




Χθες το βράδυ η αρχαιολόγος Ελένη Κανάκη, εκπροσωπώντας και τις Δάφνη Χρονάκη (αρχιτέκτονα) και Χαρά Μπιλμέζη (Αρχαιολόγο), παρουσίασε μια πλούσια ιστορική αναδρομή στη Μονή του Αγίου Πέτρου,Μάρτυρα του Τάγματος των Δομινικανών.




Κάποια από τα σημεία της ομιλίας της που κρατήσαμε είναι:

-Το Τάγμα των Δομινικανών διέθετε στο Ηράκλειο τους ναούς του Αγίου Πέτρου και της Αγίας Αικατερίνης.

-Η ίδρυση του Αγίου Πέτρου προσδιορίζεται στα μέσα του 13ου αιώνα, με τον Άγιο, προς τιμήν του οποίου αφιερώθηκε, να είναι ένας από τους δημοφιλέστερους ιεροκήρυκες των Δομινικανών.

- Η ανασκαφή στο χώρο του Ναού ξεκίνησε το 1967 

-Ο Ναός του Αγίου Πέτρου αποτέλεσε (αρχιτεκτονικά) πρότυπο για το Ναό του Αγίου Νικολάου στα Χανιά.

-Τη σημερινή μορφή του την πήρε ο Ναός το 14ο αιώνα, μετά από το μεγάλο σεισμό.

-Τα παρεκκλήσια στη νότια πλευρά του Ναού δεν έχουν ακόμα ταυτιστεί.

-Στο εσωτερικό του Ναού τάφηκαν 4 δούκες της Κρήτης όπως επίσης πολλοί ευγενείς και μέλη  τεσσάρων αδελφοτήτων.

-Έχουν βρεθεί, μετά από ανασκαφή, 54 τάφοι μέσα στο Ναό, 27 εξωτερικά και 14 στα παρεκκλήσια.

-Ο ναός ήταν τοιχογραφημένος ενώ σήμερα διατηρούνται μόνο κάποια σπαράγματα αυτών των τοιχογραφιών καθώς η πλειοψηφία τους υπέστη τεράστιες φθορές παραμένοντας, επί πολλές δεκαετίες, ο χώρος χωρίς σκεπή.

-Ο ναός του Αγίου Πέτρου είναι ο μοναδικός στον οποίο είχαμε εισαγωγή λίθου από τη Βενετία για την κατασκευή των ταφικών μνημείων του.

-Το 1669, με την άλωση της πόλης από τους Τούρκους, ο Ναός έγινε τζαμί και αφιερώθηκε στο σουλτάνο Ιμπραήμ.

Αμέσως μετά την ομιλία ακολούθησε συναυλία με αναγεννησιακά έργα από την Παιδική και Νεανική  Χορωδία του Δήμου Ηρακλείου, υπό την καλλιτεχνική Διεύθυνση του Ιωάννη Ιδομενέως. 

Μάλιστα όπως εξήγησε ο κ Ιδομενέως, ανάμεσα στα έργα που παρουσιάστηκαν ήταν κι εκείνα του Κλάους Μοντεβέρντι τα οποία είχε συνθέσει την περίοδο της Αναγέννησης και είναι πολύ πιθανόν να είχαν ακουστεί στο τότε Ηράκλειο.




Οι εκδηλώσεις στον Άγιο Πέτρο συνεχίζονται σήμερα στις 8 το βράδυ με ομιλία από την Αθηνά Κυριακάκη Σφακάκη ,Ξεναγό-Συγγραφέα, με θέμα: «Από το πολισμάτιον Ηράκλειον στο Ηράκλειο του 21ου αιώνα». 

Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση από την Μικτή Χορωδία Επιμελητηρίου Ηρακλείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ».

Πάρτε μια γεύση με το, μη επαγγελματικό, βίντεο που ακολουθεί, από το πρώτο έργο που παρουσιάστηκε χθες στη συναυλία της Παιδικής και Νεανικής Χορωδίας του Δήμου Ηρακλείου.



Σελίδες