Παλαιόχωρα 1972: Ταξίδι στην ανεμελιά και σε εικόνες διακοπών από εποχές που μοιάζουν μακρινές - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Παλαιόχωρα 1972: Ταξίδι στην ανεμελιά και σε εικόνες διακοπών από εποχές που μοιάζουν μακρινές


 

 Ένα όμορφο βίντεο που γυρίστηκε, κατά κύριο λόγο στην Παλαιόχωρα, το 1972 πετύχαμε στο youtube. 

Το σχετικό υλικό δόθηκε από το Μανόλη Μανουσάκη ενώ το βίντεο στην τελική του μορφή φέρει την υπογραφή του Markus Simon.



Όπως καταλαβαίνετε οι εικόνες που μας μεταφέρει είναι καλοκαιρινές, αν και δεν αποκλείεται να έγιναν λήψεις το φθινόπωρο καθώς στο 7.23 λεπτό βλέπουμε εργάτες να ξεφορτώνουν από φορτηγό σακιά με αποξηραμένη σταφίδα, η συγκέντρωση της οποίας γίνεται Σεπτέμβρη.



Κατά τα λοιπά το βίντεο ξεκινά με εικόνες από καφενείο και ελληνικούς καφέδες σε χοντρό φλυτζάνι. 

Γαϊδουράκια κινούνται στους δρόμους της Παλαιόχωρας ανάμεσα σε μοτοσακά  ενώ αργότερα βλέπουμε το κεφάλι κατσίκας να προβάλει από το πανωπόρτι ενός στάβλου(το μικρό πορτάκι λίγο πιο πάνω από το μέσο της πόρτας που μπορούσε να λειτουργήσει αυτόνομα από την υπόλοιπη πόρτα).



Ένας ηλικιωμένος μεταφέρει με το καρότσι του στο κέντρο του χωριού, όπου κυκλοφορούν τουρίστες, ηλιοτρόπια για να τα πουλήσει για τα σποράκια τους.

Ντόπιες γυναίκες εμφανίζονται να γνέθουν με τη ρόκα τους ακόμα και να βάφουν, σε αυτοσχέδια παραστιά στο δρόμο μέσα σε καζάνι, μαύρα ρούχα, ανακατεύοντας τα με μακρύ κοντάρι.


Στα καφενεία συγκεντρωμένοι άνδρες βλέπουν ασπρόμαυτη τηλεόραση,διαβάζουν εφημερίδα ή συζητούν ενώ άλλοι κάτοικοι βολτάρουν μπροστά τους.

Μια παρέα εφήβων με πατίνια εκείνης της εποχής χαλά τον κόσμο τρέχοντας στους δρόμους, δείχνοντας φανερά  να διασκεδάζει ακόμα και με τις πτώσεις που έχει.

Φυσικά από ένα τέτοιο βίντεο δεν λείπουν τα παιγνίδια τουριστών στη θάλασσα, κορίτσια στον ήλιο,ανέμελα και με παιδική αθωότητα αγωνίζονται να σταθούν όρθια στα κύματα.



Λίγο πριν το τέλος του, το βίντεο προβάλει εικόνες από το Αρκάδι, τη Φαιστό και το φαράγγι της Σαμαριάς. 

Σελίδες