Η εταιρεία από τις Μοίρες που δημιούργησε το BestPrice, το Pathfinder κι άλλα εμπορικά- τεχνολογικά προϊόντα "διαβάζοντας" το μέλλον - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Η εταιρεία από τις Μοίρες που δημιούργησε το BestPrice, το Pathfinder κι άλλα εμπορικά- τεχνολογικά προϊόντα "διαβάζοντας" το μέλλον





Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, έχετε κάνει κάποια στιγμή διαδικτυακή αγορά μέσω του Bestprice.gr, επιλέγοντας προϊόντα ανάμεσα στα εκατοντάδες ηλεκτρονικά καταστήματα του. Όλοι επίσης, κατά το παρελθόν, έχετε χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα αναζήτησης Pathfinder, που αργότερα μετεξελίχθηκε σε portal.

Πόσοι όμως γνωρίζετε πως πίσω από αυτά κι ακόμα περισσότερα τεχνολογικά, καινοτομικά προϊόντα, στο τομέα της διαφήμισης και όχι μόνο, βρίσκεται μια δυναμική παρέα Κρητικών που ξεκίνησε από τις Μοίρες και εξακολουθεί να έχει εφαλτήριο της την πόλη της Μεσαράς ;

Οι ιδρυτές της Phaistos Networks: Δημήτρης Χατζηδάκης,  Μάρκος Παπαδάκης και  Γιώργος Παπαδάκης


Κι όμως η Phaistos Networks, που δημιούργησαν πριν από 20 χρόνια, τρείς φίλοι, ο Δημήτρης Χατζηδάκης, ο  Μάρκος Παπαδάκης και ο Γιώργος Παπαδάκης, η οποία και μας δίνει αδιαλείπτως από τότε  τεχνολογικές εφαρμογές και προϊόντα αιχμής, είναι μια Κρητική εταιρεία με βάση τις Μοίρες.

Κόντρα στο περιβόητο brain drain, μια και τόσο οι ιδρυτές της συγκεκριμένης εταιρείας όσο και οι δεκάδες, πλέον, συνεργάτες τους, θα μπορούσαν να διαπρέπουν στο εξωτερικό, εκείνοι επέλεξαν να παραμείνουν στην Ελλάδα και μάλιστα σε μια περιφερειακή πόλη, που ούτε καν είναι πρωτεύουσα Νομού. 

Από εκεί κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα, δηλαδή  αφουγκράζονται τις σύγχρονες τεχνολογικές ανάγκες και  δημιουργούν προϊόντα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται σε αυτές. Έτσι κάνουν εμάς, τους υπόλοιπους Κρητικούς, να νιώθουμε αφενός υπερήφανοι που είναι δικοί μας άνθρωποι κι αφετέρου αισιόδοξοι πως τίποτα δεν έχει χαθεί στη χώρα της κρίσης και της μιζέριας αφού υπάρχουν παράθυρα που κάνουν καθαρότερο τον αέρα που αναπνέουμε.

Μερικοί μόνο από τους 50 phaistonians

Ας  πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή κι ας δούμε πως ξεκίνησε και πως εξελίχθηκε η  Phaistos Networks και ποια είναι η δουλειά της, την οποία σχεδόν όλοι χρησιμοποιούμε χωρίς να ξέρουμε, στην ουσία, ποιος τη δημιούργησε.

Όπως τονίστηκε παραπάνω, η εν λόγω εταιρεία ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια, το 1997, στις Μοίρες όταν ακόμα η τεχνολογία των υπολογιστών και τα προϊόντα της ήταν σχεδόν άγνωστα, όχι μόνο στη Μεσαρά αλλά σχεδόν στο σύνολο της Κρήτης. 

Ο Ούγγρος φυσιολόγος Albert von Szent-Gyorgyi είχε πει πως η ανακάλυψη συνίσταται στο να βλέπεις αυτό που βλέπει ο καθένας και να σκέφτεσαι αυτό που δεν σκέφτεται κανένας.Οι τρεις ιδρυτές της Phaistos Networks έβλεπαν από τότε μακριά και διέθεταν τα κύρια εφόδια, γνώσεις, όρεξη και θέληση, ώστε να επιλέξουν να επενδύσουν πάνω στον τομέα της τεχνολογίας. 

Αθόρυβα, μεθοδικά και κυρίως με προσεκτικά βήματα εργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια κι έτσι οι τρεις της Phaistos Networks έχουν δημιουργήσει σήμερα μια ομάδα πενήντα ατόμων-συνεργατών, που αυτοαποκαλούνται phaistonians. 



Εμπιστοσύνη, συμπληρωματικότητα, όραμα για το μέλλον, πάθος για τη δουλειά τους είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των μελών αυτής της μεγάλης ομάδας συνεργατών, που αθροίζει γνώσεις, ιδέες και λειτουργεί σαν ένας άνθρωπος.

 Για μια περίοδο περίπου δέκα ετών, από το 2000, στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας εισήλθε ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, ως στρατηγικός επενδυτής. Όμως το 2010 οι ιδρυτές της ανέκτησαν και πάλι σε ποσοστό 100% τις μετοχές της χαράσσοντας αποκλειστικά και μόνο εκείνοι την πορεία της.

Σήμερα η Phaistos Networks παραμένει στις Μοίρες ενώ διατηρεί γραφεία στο STEP-C στο Ηράκλειο (ITE) και από το 2012 και στο Χαλάνδρι . Αντικείμενο της εξακολουθεί να είναι η παραγωγή τεχνολογικών εφαρμογών και προϊόντων και μάλιστα εμπορικών, τα οποία εμπιστεύονται επιχειρήσεις και καταναλωτές , όπως αποδεικνύει η ευρεία χρήση τους.

Ανάμεσα τους το Pathfinder.gr, η πλατφόρμα διαχείρισης online διαφημίσεων ADMAN, η υπηρεσία αναζήτησης προϊόντων και σύγκρισης τιμών BestPrice.gr και το Adomium: The Element of Advertising που προσφέρει διαφημιστικές λύσεις με όρους Programmatic Buying.


Pathfinder


To Pathfinder.gr ήταν ένας από τα πρώτα προϊόντα της εταιρείας το 1997. Ξεκίνησε, όπως όλοι θυμόμαστε ως μηχανή αναζήτησης. Αργότερα μετεξελίχθηκε σε Portal, ως  προορισμός δηλαδή που συγκέντρωνε χρήσιμες υπηρεσίες και περιεχόμενο, καθιστώντας το ένα από τα δημοφιλέστερα websites στο ελληνικό Internet. Από το 2014, το Pathfinder έχει επικεντρωθεί περισσότερο σε editorial περιεχόμενο ενώ διατηρεί έναν αριθμό από τις "ιστορικές" του υπηρεσίες.

ADMAN


Ίσως ακούγοντας ως τεχνολογική υπηρεσία το ADMAN οι περισσότεροι, και μην εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, να αγνοούμε περί τίνος πρόκειται. Όμως κι αυτό το συναντάμε καθημερινά κι ας μην το αναγνωρίζουμε με το όνομα του. Το ADMAN προέκυψε, στην αρχή, από την ανάγκη διασφάλισης εσόδων από διαφημίσεις στο Pathfinder.gr . 

Οι δημιουργοί του ήθελαν να προβάλλουν διαφημίσεις στη δημοφιλή τότε πλατφόρμα αναζήτησης χωρίς να αναγκαστούν να αγοράσουν κάποιο σχετικό εργαλείο από το εξωτερικό. Έτσι, δημιούργησαν το δικό τους για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους και μόνο πελάτες. 

 Όμως το ADMAN σιγά σιγά έγινε αποδεκτό από την εγχώρια αγορά και έφτασε σε σημείο τα περισσότερα sites και διαφημιζόμενοι να το χρησιμοποιούσαν για τις διαφημίσεις τους.  Φανταστείτε πως κύριος ανταγωνιστής του ADMAN είναι σήμερα η αντίστοιχη πλατφόρμα της Google, απέναντι στην οποία το κρητικό δημιούργημα όχι μόνο στέκεται με αξιώσεις αλλά συχνά υπερισχύει κιόλας. 

Αρκεί ν’ αναφέρουμε πως σήμερα το ADMAN χρησιμοποιείται από το 80% των ελληνικών δικτυακών τόπων και το  65% των εγχώριων διαφημιστικών. Δεν είναι τυχαίο που αυτό εμπιστεύονται στις διαφημιστικές τους καμπάνιες ο Όμιλος ΟΤΕ/COSMOTE, η  Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, η Protergia, ο Όμιλος Σαρακάκη, η Forthnet/NOVA, η CocaCola, η Nissan, η Τράπεζα Κύπρου, τα Μπισκότα Παπαδοπούλου, η Adidas, τα  McDonalds, κ.α.

Ο εκ των ιδρυτών της Phaistos Networks,  Γιώργος Παπαδάκης στη  βράβευση, στο Μέγαρο Μουσική,ς του BestPrice.gr με το χρυσό βραβείο στην κατηγορία "Redesign Ιστοσελίδας" στα "E-volution Awards 2017", που στόχο έχουν την ανάδειξη των βέλτιστων πρακτικών στο Ηλεκτρονικό Επιχειρείν

BestPrice


Κι επειδή είπαμε πριν πως οι δημιουργοί της Phaistos Networks βλέπουν μακριά, γρήγορα κατάλαβαν πως το διαρκώς αναπτυσσόμενο ηλεκτρονικό εμπόριο χρειάζεται ένα εργαλείο που θα προβάλλει τις επιχειρήσεις, που το βάζουν στη ζωή τους, προσελκύοντας γι αυτούς νέους πελάτες.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα είναι ένας δυναμικός κλάδος που δε λογαριάζει ύφεση. Ο αριθμός των ηλεκτρονικών καταστημάτων, οι καταναλωτές που αγοράζουν online καθώς και ο τζίρος του κλάδου αυξάνονται διαρκώς. Μόνο το  2016, ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα μας ανήλθε σε  4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένος κατά 10% σε σχέση με 2015.

 Έχοντας λοιπόν ήδη στη διάθεση τους το διευρυμένο δίκτυο χρηστών του Pathfinder, σκέφτηκαν γιατί να μην γίνουν όλοι αυτοί και πελάτες των ηλεκτρονικών καταστημάτων που θα συγκέντρωναν στην πλατφόρμα BestPrice, την οποία δημιούργησαν. 

Κάπως έτσι ξεκίνησε το BestPrice,  που αρχικά ήταν ενσωματωμένο στο Pathfinder, και από το 2011 αποτελεί ξεχωριστή υπηρεσία και μάλιστα ταχύτατα αναπτυσσόμενη.
To BestPrice φέρνει κοντά καταναλωτές και καταστήματα σε μια ασφαλή πλατφόρμα συνδιαλλαγής και αναζήτησης προϊόντων online. 

Όσοι κάνουν χρήση του ξέρουν πως αποτελεί έναν  γρήγορο, ασφαλή και χρηστικό τρόπο επιλογής προϊόντων και εύρεσης καταστημάτων . Τα ηλεκτρονικά καταστήματα βρίσκουν σε αυτό ένα ιδανικό κανάλι προβολής , όχι μόνο για την προώθηση των πωλήσεων τους  αλλά και για την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας τους και της πελατειακής τους βάσης, μια και κακά τα ψέματα το internet έχει μπει πλέον για τα καλά στις ζωές όλων.

Σήμερα στη συγκεκριμένη πλατφόρμα μπορεί να βρει κανείς πάνω από 1.400 ηλεκτρονικά καταστήματα, να επιλέξει ανάμεσα σε περισσότερα από 4 εκατομμύρια προϊόντα σε πάνω από 3.000 κατηγορίες. Οι εγγεγραμμένοι χρήστες του υπερβαίνουν τους 170.000 ενώ δέχεται 1.700.000 μοναδικούς επισκέπτες, κατά μέσο όρο, το μήνα.

Κύρια χαρακτηριστικά του  BestPrice είναι η ταχύτητά , η ασφάλεια, που παρέχει στους χρήστες του, και το πόσο εύκολο είναι στη χρήση του , καθώς έχει ανασχεδιαστεί πλήρως, με κύριο κριτήριο να είναι φιλικό στον χρήστη και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου e-καταναλωτή.

Κι επειδή όλοι είμαστε με ένα κινητό κι ένα tablet στο χέρι οι δημιουργοί του φρόντισαν ώστε το BestPrice να χρησιμοποιεί τις πλέον σύγχρονες και νέες μεθόδους που επιτρέπουν τη μετατροπή της εμπειρίας χρήσης σε φορητές συσκευές όχι απλώς σε "responsive", αλλά σε "progressively enhanced".

Είναι ακόμα σημαντικό πως η μηχανή αναζήτησης του έχει «εκπαιδευτεί» να αντιλαμβάνεται καλύτερα τις αναζητήσεις-ερωτήματα των χρηστών, που έτσι δεν χρειάζεται να ταλαιπωρούνται για ώρα όταν ψάχνουν ένα προϊόν.



Επίσης οι εγγεγραμμένοι χρήστες του BestPrice μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, μέσω των social λειτουργιών του. Δηλαδή έχουν τη δυνατότητα να αξιολογούν τα προϊόντα και τα καταστήματα από τα οποία έχουν αγοράσει, να γίνονται φίλοι μεταξύ τους, να ακολουθούν τη δραστηριότητα των φίλων τους, να λαμβάνουν ενημερώσεις στα γενέθλια των φίλων τους κτλ.

Δεδομένου του ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και κριτήριο για τις αγορές μας είναι σίγουρα και η τιμή, το BestPrice προσφέρει επιπλέον,εξατομικευμένες ενημερώσεις για προσφορές και εκπτώσεις. Οι χρήστες λαμβάνουν δηλαδή  ενημερώσεις όταν μειωθεί η τιμή των προϊόντων που τους ενδιαφέρουν, σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους. Αυτό γίνεται είτε για προϊόντα που έχουν προσθέσει στη λίστα επιθυμιών τους είτε για εκείνα όπου έχουν  ενεργοποιήσει ειδοποίηση πτώσης τιμής.

Εμείς σας είπαμε μόνο λίγα από όσα μπορείτε να βρείτε σε αυτήν την πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου, τα υπόλοιπα τα αφήνουμε σ εσάς…Εξάλλου η αναζήτηση από μόνη της σε ένα ηλεκτρονικό παράδεισο προϊόντων είναι μια μοναδική εμπειρία.


Ελένη Βασιλάκη

Σελίδες