Μια ανάσα από την πόλη αλλά τόσο όμορφο το φαράγγι του Αποσελέμη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Μια ανάσα από την πόλη αλλά τόσο όμορφο το φαράγγι του Αποσελέμη




Παρότι κοντά στο Ηράκλειο, και με σχετικά εύκολη πρόσβαση, το φαράγγι του Αποσελέμη παραμένει άγνωστο στο ευρύ κοινό.

Το νότιο άκρο του τοποθετείται στην περιοχή του Αγίου Πνεύματος, στις Ξεροκαμάρες, ενώ το βόρειο στο ύψος του οικισμού Αγριανά. 

Μπορεί να περπατηθεί με αφετηρία είτε τη μια πλευρά του είτε την άλλη, με το συνολικό μήκος του να ανέρχεται σε περίπου 4 χιλιόμετρα και με τους χωμάτινους δρόμους, που σε οδηγούν και σε βγάζουν από αυτό, στα περίπου 8 χιλιόμετρα. 

Το υψόμετρό του είναι 120 μέτρα  στο νότιο άκρο του και μόλις 13 μέτρα στο βόρειο.



Το πρώτο τμήμα του φαραγγιού, ξεκινώντας από τα νότια μοιάζει με κοιλάδα, από το κέντρο της οποίας διέρχεται ο ποταμός, ωστόσο στη συνέχεια οι πλαγιές του γίνονται απότομες και σε σημεία τους σχεδόν κατακόρυφες, με ύψος που αγγίζει τα 200 μέτρα 

Πλησιάζοντας προς τα Αγριανά το σκηνικό παραπέμπει ξανά σε κοιλάδα αρκετά ομαλή, η οποία φθάνοντας στη γέφυρα της ΕΟ διακόπτεται, μια και από δω και κάτω σχηματίζεται ο υγρότοπος των εκβολών του Αποσελέμη.


Ένα μεγάλο τμήμα της κοίτης του ποταμού είναι γεμάτο από λεία, λόγω του νερού, αλλά ευτυχώς όχι ολισθηρά, βράχια που πρέπει να προσπεράσει ο περιπατητής ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας τα. 

Η υπόλοιπη διαδρομή είναι γεμάτη βότσαλα ενώ προς τα νότια, από ένα σημείο και πέρα, υπάρχει στενό αλλά όμορφο μονοπάτι μέσα σε δάσος.





 Γενικότερα η παραποτάμιος βλάστηση είναι έντονη στο μεγαλύτερο μέρος του φαραγγιού, με τη μυρωδιά της λυγαριάς να ξεχύνεται στον αέρα, χωρίς να λείπουν τα  πλατάνια, χαρουπιές, οι αγριοδάφνες, οι αγριελιές, οι δρύες και πολλά άλλα δέντρα.

Κάτω από μια τεράστια δρύ βρήκαμε μια πέτρα γεμάτη απολιθώματα από διαφόρων μεγεθών κοχύλια. Εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς πόσα εκατομμύρια χρόνια πέρασαν απο τότε

Όσο για την πανίδα του φαραγγιού του Αποσελέμη ο Δήμος Χερσονήσου έχει καταγράψει τον σκατζόχοιρο, το λαγό, τη ζουρίδα, το καλογυναικάρι, τη βιτσίλα, τον κοτσυφό, τ' αγριοπερίστερα, τα λαδεράκια, τους  ασκορδαλλούς, τα σπουργίτια, τις σαύρες, τα φίδια και φυσικά τους χοχλιούς. Εμείς πάντως βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε μέχρι και απολιθώματα θαλάσσιας ζωής, προφανώς εκατομμυρίων ετών, τα οποία εντοπίσαμε νότια του φαραγγιού.


Για να ολοκληρώσει κάποιος το πέρασμα του θα χρειαστεί πάνω κάτω 3-4 ώρες, ανάλογα με το ρυθμό που περπατά, μια διαδρομή που σίγουρα θα απολαύσει καθώς αρκεί και μόνο η ιδέα πως εκεί κάπου, ανάμεσα στα εκτελούμενα έργα για την κατασκευή υπέργειων δρόμων, υπάρχει ένας μικρός παράδεισος, που μπορεί να του στέρησαν το νερό, λόγω φράγματος, όμως αγωνίζεται και παραμένει πράσινος και ευωδιαστός.  

Ελένη Βασιλάκη








Οι ρίζες αυτής της χαρουπιάς έχουν εγκλωβιστεί ανάμεσα σε διαφορετικά στρώματα βράχων παρολαυτά το δέντρο όχι μόνο κατάφερε να επιβιώσει αλλά έσκισε το βράχο στα δύο και παίρνει από εκεί ανάσες.





Σελίδες