Ο υστερομινωικός θολωτός τάφος στο Μάλεμε - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Ο υστερομινωικός θολωτός τάφος στο Μάλεμε


 



 Το τελευταίο πράγμα που θα περίμενε να συναντήσει κανείς στην περιοχή του Μάλεμε στα Χανιά είναι ένας υστερομινωικός θολωτός τάφος. 

Κι όμως στην περιοχή όπου γράφτηκε μια από τις σημαντικότερες σελίδες της νεώτερης ιστορίας για τον τόπο μας υπάρχει ένα αξιόλογο ταφικό μνημείο που αξίζει τον κόπο, αν βρεθείτε σε αυτόν τον τόπο, να το επισκεφθείτε.


Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, ο  θολωτός τάφος του Μάλεμε βρίσκεται περίπου 17 χιλιόμετρα  δυτικά των Χανίων, επί του υψώματος "Καυκάλα".

 Ουσιαστικά θα τον βρείτε στο δρόμο προς το Γερμανικό Νεκροταφειο, αριστερά, περπατώντας ένα ευδιάκριτο μονοπάτι λίγων δεκάδων μέτρων από τον κεντρικό δρόμο.


Ο τάφος αποκαλύφθηκε τυχαία και, δυστυχώς, συλήθηκε στις αρχές του αιώνα. Σαν να μην έφτανε αυτό την περίοδο 1943-44, έπεσε βόμβα που προκάλεσε μερική κατάρρευση της στέγης και επίχωση του θαλάμου του.

Η ανασκαφή του  έγινε το 1966 από τον τότε Έφορο Αρχαιοτήτων Κ. Δαβάρα, ενώ το 1970 πραγματοποιήθηκαν αναστηλωτικές εργασίες.


Πρόκειται για ένα αξιόλογο κτιστό τάφο, που χρονολογείται στην Υστερομινωική  ΙΙΙ Β περίοδο. Ο ταφικός του θάλαμος είναι  προσεκτικά κτισμένος από ογκόλιθους πωρολίθου με συνολικό ύψος γύρω στα 4 μέτρα. 


Η κάτοψη του είναι  τετράγωνη και φαίνεται ότι κατέληγε σε πυραμιδοειδή στέγη. 

Έχει ενδιαφέρον η πρόσβαση σ΄αυτόν που γινόταν από μεγάλο δρόμο, μήκους 13,80 μέτρων, με  τοιχώματα που είχαν επενδυθεί με αδρά εργασμένους λίθους, ενώ λεπτό στρώμα κοκκινωπού επιχρίσματος κάλυπτε το δάπεδο του. 

Με ύψος 2 μέτρα και πλάτος 1.60 μέτρων η είσοδος διακρίνεται για το μεγάλο υπέρθυρο της, το ανακουφιστικό τρίγωνο και τους δύο λίθινους όλμους, όπου πιθανόν  θα στηριζόταν η ξύλινη πόρτα που  κάλυπτε το κτιστό φράγμα.



Αν και συλημένος ο τάφος έφερε στο φως, κατά την ανασκαφή του, αρκετά όστρακα αγγείων και δύο σφραγιδόλιθους,ο πρώτος εκ των οποίων χάλκινος κι ο δεύτερος από αχάτη με απεικόνιση ελαφιού.


   

Σελίδες