Ασφαλισμένο κι έτοιμο για τους λάτρεις της περιπέτειας το άγνωστο ως σήμερα φαράγγι του Κουδουμά - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Ασφαλισμένο κι έτοιμο για τους λάτρεις της περιπέτειας το άγνωστο ως σήμερα φαράγγι του Κουδουμά






Ασφαλισμένο πλέον κι έτοιμο για τους παράτολμους λάτρεις του ραπέλ είναι, ένα από τα ομορφότερα και τα πλέον εντυπωσιακά φαράγγια της Κρήτης, το φαράγγι του Κουδουμά στα Αστερούσια, γνωστό στους ντόπιους και ως "Καταρράκτης". 


Το περασμένο Σαββατοκύριακο η εθελοντική ομάδα Asterusia Adventure Team προχώρησε, με τη στήριξη του δήμου Γόρτυνας, ο οποίος διέθεσε και τα σχετικά υλικά, στην ασφάλιση του μοναδικού αυτού φαραγγιού ώστε να μπορεί πλέον να διασχιστεί από εκείνους που αγαπούν την περιπέτεια και έχουν φυσικά εμπειρία και γνώσεις δύσκολων καταβάσεων με σχοινιά.





Με τεχνικό Αρχηγό της ομάδας τον Μανόλη Πετράκη  (εκπαιδευτή canyoning,σπηλαιολόγο-πρόεδρο ΕΣΕ Κρήτης, μέλος ΣΟΕ, ΕΟΟΑ) και μέλη τους: Γεώργιο Μακρυγιαννάκη ( έμπειρο πεζοπόρο, αυτόνομο canyoneer), Νίκο Φουκάκη (έμπειρο πεζοπόρο, αυτόνομο canyoneer), Σάββα Παραγκαμιάν (moniteur - εκπαιδευτή canyoning, σπηλαιολόγο ,μέλος της ΕΣΕ ΚΡΗΤΗΣ, ΣΟΕ, ΕΟΟΑ), τον Γιάννη Αγγελή (έμπειρο, αναρριχητή- αυτόνομο canyoneer), τη Χριστίνα Αγγελίδου  (αυτόνομη canyoneer), το Σάββα Ευτύχη (βοηθό εκπαιδευτή canyoning) και τον Δημήτρη Καραταράκη ως υπεύθυνο της Αποστολής  και Επικοινωνίας  ( αυτόνομο canyoneer ) ολοκληρώθηκε με επιτυχία το δύσκολο έργο της ασφάλισης του φαραγγιού του Κουδουμά.

Πρόκειται για πιστοποιημένη ασφάλιση, κατ' εφαρμογή των κανόνων που ορίζει η Γαλλική Ομοσπονδία canyoning και η Eλληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας-Αναρρίχησης ΣΟΕ και ΕΟΟΑ.



Και μη νομίζετε πως η ασφάλιση ενός φαραγγιού είναι εύκολη δουλειά, ειδικά όταν μιλάμε για ένα φαράγγι σαν αυτό του Κουδουμά, που είναι δύσκολο στην προσέγγιση του, αρκετά εκτεθειμένο και γεμάτο ραπέλ με αρνητικά.



Όπως μας περιέγραψε ο Νίκος Φουκάκης, ουσιαστικά τα εσωτερικά ραπέλ του φαραγγιού, καθώς έχει και εξωτερικά, είναι τμήματα ενός μεγάλου καταρράκτη γι αυτό το ένα διαδέχεται το άλλο με το μήκος τους να διαφέρει φθάνοντας από μερικές δεκάδες μέχρι αρκετές δεκάδες μέτρα.




Ο ίδιος μάλιστα, που όσοι τον γνωρίζουν ξέρουν πως λατρεύει τα δύσκολα και απαιτητικά φαράγγια, χαρακτηρίζει το φαράγγι του Κουδουμά ίσως και το δεύτερο πιο όμορφο φαράγγι της Κρήτης μετά από εκείνο του Χα, το οποίο ως γνωστόν αποτελεί σύμβολο για τους απανταχού "φαραγγάδες".



Βέβαια η διάσχιση του φαραγγιού του Κουδουμά στη διάρκεια του χειμώνα, σε αντίθεση με αυτό του Χα, δε μοιάζει να είναι και τόσο εύκολη και ασφαλής υπόθεση. 

Κι αυτό γιατί δεν δημιουργεί κολύμπες, τα ραπέλ του διαδέχονται το ένα το άλλο και η ύπαρξη νερού το καθιστά επικίνδυνο, ειδικά μετά από πλημμύρες. 

Τις υπόλοιπες εποχές όμως του χρόνου το πέρασμα του, παρά τις δυσκολίες του, μοιάζει να είναι αληθινή απόλαυση για εκείνους που θέλουν η αδρεναλίνη τους να χτυπάει διαρκώς κόκκινο.



Να σημειώσουμε πως ουσιαστικά η πορεία στο φαράγγι του Κουδουμά ξεκινά από τη ρίζα του Ανατολικού Κόφινα και καταλήγει στο γνωστό Μοναστήρι της περιοχής με το τοπίο εντός και εκτός του καταρράκτη να είναι μαγικό!!

Θα ήταν παράλειψη τέλος να μην αναφέρουμε πως οι πρώτοι γενναίοι που εξερεύνησαν τα αφιλόξενα αλλά απίστευτης ομορφιάς Αστερούσια, φτιάχνοντας τις πρώτες αναρριχητικές διαδρομές τους, ήταν οι Κώστας Ψαράκης, Μανόλης Καμπουράκης και Ηρακλής Αντωνογιαννάκης.






Η ομάδα ασφάλισης του Φαραγγιού του Κουδουμά











Σελίδες