Στον οικισμό της Αργυρούπολης όπου συμπράττουν, πολιτισμός, ιστορία και φύση με τρόπο μοναδικό - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Στον οικισμό της Αργυρούπολης όπου συμπράττουν, πολιτισμός, ιστορία και φύση με τρόπο μοναδικό


 
 

 Την Αργυρούπολη οι περισσότεροι την έχουμε συνδυάσει με τις περίφημες πηγές της, μέσα στο καταπράσινο σκηνικό με τα πλατάνια που δημιουργούν τα νερά τους, και τις ταβέρνες όπου κανείς μπορεί να φάει νόστιμα ντόπια κρεατικά απολαμβάνοντας τους ήχους μικρών καταρρακτών σε παλιούς νερόμυλους.


Ωστόσο ο πραγματικός θησαυρός της περιοχής κρύβεται στο ομώνυμο χωριό, όπου με τρόπο γοητευτικό συμπράττουν πολιτισμός, ιστορία, μύθοι και φυσικό περιβάλλον.



 Πρόκειται για ένα ορεινό χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο 260 μέτρων, ανάμεσα στους ποταμούς Μουσελά και Πετρέ, με περίπου πεντακόσιους κατοίκους που ζουν έχοντας στην καθημερινότητα τους ένα σκηνικό βγαλμένο σαν από παραμύθι καθώς συνδυάζει αρχαιότητα, ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους, ίχνη του οποίων βρίσκει κανείς σε κάθε του βήμα.



Ευρισκόμενος ακριβώς στο σημείο όπου κατά το παρελθόν ήταν κτισμένη η Αρχαία Λάππα, πόλη που άκμασε κατά τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους, ο οικισμός της Αργυρούπολης σήμερα αποτελείται από δυο συνοικίες,το Απάνωχώρι και το Κατωχώρι.

 Η θέα από ψηλά είναι μαγική και μπορείτε να την απολαύσετε από διάφορα σημεία του οικισμού που ουσιαστικά λειτουργούν ως "μπαλκόνια".



Μια βόλτα στον οικισμό της Αργυρούπολης επιβάλλεται αν βρεθείτε κατά κει αλλά μην περιοριστείτε μόνο στην πλατεία της. 

Χαθείτε στις γειτονιές και στους δρόμους της όπου διάσπαρτα θα συναντήσετε ανασκαμμένα τμήματα της αρχαίας Λάππας, πανέμορφα ενετικά κτίσματα με μοναδικά θυρώματα, ρωμαικά κατάλοιπα και φυσικά βυζαντινές εκκλησίες και καλοσυνάτους ανθρώπους.



Ανάμεσα στα αξιοθέατα, που θα δείτε, κι ένα στεγασμένο μωσαϊκό της ρωμαϊκής περιόδου. Πρόκειται για ψηφιδωτό που μάλλον ήταν τμήμα ρωμαικού δημόσιου λουτρού. 

Φτιαγμένο πάνω σε βράχο της περιοχής, οι τοίχοι του είχαν επένδυση μαρμάρου με ανάγλυφες διακοσμήσεις. Το πολύχρωμο ψηφιδωτό είναι τοποθετημένο πάνω σε κονίαμα ακολουθώντας το σχέδιο μιας εντυπωσιακής γεωμετρικής σύνθεσης.

Η Αργυρούπολη επίσης φιλοξενεί και λαογραφικό μουσείο με ενδιαφέροντα εκθέματα.



Τα όμορφα λιθόστρωτα στενά του οικισμού αποκαλύπτουν ατμοσφαιρικές γειτονιές, με μικρά παλιά σπίτια αλλά και εντυπωσιακά μεγάλα κτίσματα διαφόρων περιόδων, άλλα εγκαταλελειμμένα κι άλλα αναπαλαιωμένα.


Η επίσκεψη σας εκεί σίγουρα θα σας αποζημιώσει κι αν συνδυαστεί με το Ρωμαικό Νεκροταφείο, με τους λαξευτούς τάφους στις Πέντε Παρθένες, λίγο πιο κάτω, και τον υπεραιωνόβιο πλάτανο που θα δείτε στον ίδιο χώρο, θα φύγετε με τις καλύτερες των εντυπώσεων από την περιοχή














  




Σελίδες